2007. június 6., szerda

Julius Evola: Európa alkonya

„Európa messze előttünk jár, de tévúton.” Lev Nyikolajevics Tolsztoj

A mai nyugati „civilizációnak” alapvető változáson kell átmennie. Ha ez nem következik be, előbb utóbb összeomlásra van ítélve.

Ez a „civilizáció” a dolgok minden értelmes rendjének perverzióját valósította meg.

Ez a „civilizáció” az anyag, az arany, a gép, a szám birodalma, amelyben nincs többé levegő, nincs többé szabadság, nincs többé fény.

(…)

Elvesztette a tett és a szemlélődés iránti érzékét.

Elvesztette a hierarchia, a szellem hatalma, az istenember iránti érzékét.

Többé nem ismeri a természetet. A nyugati ember számára a természet többé nem a szimbólumok, az istenek és a rítusok eleven teste – többé nem ragyogó kozmosz, amelyben az ember „birodalomként a birodalomban” szabadon mozog: áttekinthetetlen és baljóslatú külsőségekké zsugorodott össze, titkát pedig a profán tudományok semmitmondó törvényekkel és semmitmondó hipotézisekkel próbálják körüljárni.

A Nyugat nem ismeri többé a bölcsességet: nem ismeri azoknak a fenséges hallgatását, akik legyőzik önmagukat; azoknak a fényes nyugalmát, akik látók; azoknak a büszke, „szóláris” valóságát, akikben az eszme vérré, életté, hatalommá lett. A bölcsesség helyébe a „filozófia” és a „kultúra” retorikája lépett: professzorok, az újságírók, a sportemberek világa – a séma, a program, a jelszó.

(…)

Ha egy teljesen általános törvényt kellene felállítanunk, amely megadja a „történelem értelmét” a legutóbbi időkben, nem beszélhetünk haladásról, hanem legfeljebb involúcióról.

(…)

A mai Nyugaton a politikai eszme hanyatlásának valódi oka az, hogy azok a spirituális értékek, melyek egykor a társadalmi rendet áthatották, veszendőbe mentek, anélkül, hogy a mai napig sikerült volna azokat valamivel pótolni. A problémát a gazdasági, ipari, katonai, igazgatási, vagy legfeljebb az érzelmi síkra helyezték át, anélkül, hogy számot vetettek volna azzal, hogy mindez csak anyag: bármennyire szükséges is, sohasem elégséges. Éppúgy képtelen egy egészséges és értelmes, önmagára támaszkodó rendszert teremteni, mint ahogyan a mechanikus erők puszta találkozása sem képes egy élőlényt létrehozni.

(…)

És a gyűrű egyre szorosabbra záródik a kevesek körül, akik még képesek a nagy undorra és nagy lázadásra.

(…)

A ritmus felgyorsul; a nyugati civilizáció köre bezárulással fenyeget. Ezzel szemben három magatartás lehetséges:

Vagy kivonjuk magunkat: korlátokat állítunk fel; magukra hagyjuk ezeket a megtévesztetteket és elárultakat; felrobbantjuk a hidakat – mielőtt még „Muspell fiainak” ez eszébe jutna -, és ezzel megakadályozzuk, hogy fertőzésük elérje legrejtettebb kuckónkat.

Vagy várunk a megoldásra, sőt meggyorsítjuk a „haladás” ütemét, amíg a vég be nem következik, vagy pedig – ha ez nem elég – amíg nem válik láthatóvá, hogy a talaj megtisztult, és az új fa villámsebesen kihajthat.

Vagy addig is engedünk a megfontolás és lázadás kihívásának, és türelmesen, szívósan, kíméletlenül, egyrészt pusztító, másrészt teremtő erővel ellenállunk annak az áradatnak, amely Európa még egészséges részeit elnyeléssel fenyegeti.

De ennek alapja – mondjuk ki újra -, minden külső akció feltétele a belső megújulás. Minden más bátorságnál nagyobb szükség van a szellemi bátorságra, amely immár nem tűr meg semmiféle engedményt és kompromisszumot; és amely – miközben a legtökéletesebb közömbösséggel tanúsítja azzal a váddal szemben, miszerint elmaradott álmodozók, valóságtól idegen utópisták vagyunk – elszakíthatatlanul odahorgonyoz bennünket a tradicionális igazsághoz.

(…)

Miközben ragaszkodunk azokhoz a politikai változásokhoz, amelyeknek Európát egy jobb sorshoz vezető úton kell elindítania, végre kell hajtanunk egy benső tettet is, mégpedig a következőt: létre kell hoznunk egy szellemi állapotot és egy olyan életstílust, amelyek lassanként a tradicionális szellemi állapothoz és a tradicionális életstílushoz vezetnek. A mélyben találhatjuk meg azokat a kapcsolódási pontokat és azokat az őserőket, amelyek a kulisszák mögött – hála azoknak a „láthatatlan vezéreknek”, akikről korábban beszéltünk – képesek feltartóztatni az összeomlást és (…) azokat a hatalmakat, amelyek hozzájárultak a Nyugat alkonyához.

Báró Július Evola

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon fontos, hogy nem pusztán kritikai elemzéseket közölnek - bár nyilván a tisztánlátás az első lépés - hanem a helyes cselekvés irányára vonatkozóan is adnak támpontokat és ez erőt is ad, mert nem érzi magát olyan tehetetlennek és kiszolgáltatottnak az ember.
Egyébként színvonalasnak tartom kezdeményezésüket, amelyhez sok sikert kívánok.

Névtelen írta...

Nagyon fontos ez a kezdeményezáés mivel nem érzi magát annyira kiszolgáltatottnak az ember. Nekem úgy tűnik, hogy megszületett a jővő létfilozófiai irányzata és így a "modernizmus" az idő előrehaladtával egyre közelebb kerül saját bukásához. Már látom a fényt az alagút végén.
Sok sikert és gratulálok.

Névtelen írta...

Már látom az alagút végén a fényt! Szerintem megszületett Guénon, Schuon, Hamvas és a többiek révén a "modernizmus" -t idővel leváltó létfilozófia. Megfordult a trend és az idő Nekünk kezdett el dolgozni. Huj.