2007. május 18., péntek

Békés Sárkány: Az igazságra törekvés

Az igazságra törekvés hol fájdalmas, hol derűs útja, bölcs önzés. Felszabadít és a valódi mértékhez, életörömhöz, életigenléshez vezető útrahangolódás elengedhetetlen feltétele, amikor is, többek között, megjelenhet a Szellemiséggel átitatott cselekvés és a fenséges Csend tisztelete és élvezete.
A Szellemiséghez való felnövés és alázat. Helyreállítás, empátia. A hely szellemiségének megélése, felébresztése, keletkezni engedés, a szellemiség kibontakoztatása. A Szellemiség megléte: Szellemesség. A mulandóság, a Felhő, kis-én, relatív, az állandóság, az Ég, nagy-én, abszolút és nincs Kezdete és Vége, végtelen és halhatatlan. Az üresség transzcendenciájára alapuló lét.


Az önbecsapásból hazugság, a hazugságból manipuláció, képmutatás és önzés, amiből kompenzáló „életigenlés”, számító és ámító kedvesség és zavaros tüsténkedés, ebből örök elégedetlenség és sóvárgás, ennek pedig ostoba, kártékony és elrontott élet a következménye, és mindezt az intelligencia tovább fokozhatja, mert az Ész, ha túlcsordul, mintegy feloldhatja, látszattá bűvölheti a Létet, viszont az is igaz, hogy - mint Buji Ferenc mondja - „buta szent, nincsen.”
A régi lerombolása, elsöprése, a kényszeres reformálás és egy Szellemiség nélküli vagy minimális szellemiséggel rendelkező „új” felépítése. A Szellemiség devalválása, mivel nem érti, hogy a Szellemiséget nem nekünk kell „kitalálni”, hanem rajtunk kívül létezik.
Amennyiben a Szellemiség minimális vagy hiányzik: Szellemtelenségről beszélhetünk. A be nem vallott vagy beismert, „de nincs jobb” - mert a többi lehetőség „álszent, őszintétlen” - féle, humorizálással palástolt pokol, a mulandóság - csak a Felhőt érzékeli, mert a feje benne van - abszolutizálásából fakadó élet, egy létfilozófiai félreértés, következménye. A Horror Vacui - ra, a rettenetes, elnyelő ürességtől való menekülésre, a tagadásra alapuló lét.

Érdemes a CNN-en felbukkanó műanyagbaba arcokat nézegetni. Szegények annyit és olyan eredményesen „kommunikáltak”, hogy észrevétlenül élő-halottakká válnak.



„Kérlek, nyiss meg, nyiss meg, nyiss meg, drága barátom!....Hurrá!” – énekelnek, ezen a héten is, a leküzdhetetlen Közlésvágy hetilap (lKvh) ablakai.

A hét kérdése: Miért leküzdhetetlen?

Nincsenek megjegyzések: